Czy miód jest dobry na odporność?

0

Istnieje teoria, że miód jest dobry na odporność organizmu. Czy regularne stosowanie tego specyfiku sprawi, że będziemy bardziej odporni na choroby?

Najnowsze badania pokazują, że faktycznie tak jest i regularne korzystanie z miodu wzmacnia działanie układu odpornościowego i ma wpływ na nasze zdrowie.

Miód na odporność organizmu

miód na odporność

Miód jest produktem spożywczym, który jest głównie wytwarzany przez pszczoły. Aby był zdrowy dla człowieka musi ulec dojrzewaniu. Składa się głównie z węglowodanów, glukozy i fruktozy.

Szacuje się, że w ciągu całego życia pszczoła produkuje jedną łyżeczkę miodu.

Od lat miód słynie ze swoich niezwykłych właściwości, które pomagają w różnych dolegliwościach związanych z chorobami czy odpornością. Dlatego jest często stosowany jako dodatek w środkach farmaceutycznych.

Istnieje kilkanaście rodzajów miodu. Do najpopularniejszych należą:

  • Lipowy – jego konsystencja przypomina olej rycynowy. Charakteryzuje się intensywnym zapachem i ostrym smakiem.
  • Gryczany – zazwyczaj ma kolor ciemny. Jego smak jest najczęściej pikantny.
  • Akacjowy – jest bezbarwny i zawiera w sobie dużą ilość sacharozy, która jest składnikiem cukru spożywczego.
  • Wielokwiatowy – ma jasny kolor. Często jest spotykany w sklepach i marketach.
  • Spadziowy – pochodzi z drzew iglastych i charakteryzuje się delikatnym smakiem. Jest jednym z najdroższych miodów w Polsce.

Który miód wzmacnia organizm najbardziej i chroni przed chorobami?

rodzaje miodów

W zależności od tego na czym nam najbardziej zależy powinniśmy wybrać taki miód, który spełni nasze oczekiwania. Istnieje wiele rodzajów miodu, które mają różne zastosowanie.

Miód spadziowy

Jeżeli zależy nam na szybszym dojściu do pełni sił po chorobie to najlepszy będzie miód spadziowy. Jest wykorzystywany we współczesnej medycynie jako składnik syropów odkrztuśnych, które stosuje się w czasie przeziębienia.

Pomaga udrożnić drogi oddechowe, dzięki czemu dostarczysz do organizmu więcej tlenu. Jest stosowany w leczeniu chorób wątroby i astmy.

Miód wielokwiatowy

Jest bardzo słodki i można go kupić w niemal każdym większym sklepie. Po procesie krystalizacji przybiera jasną barwę. Jest doskonałym substytutem dla osób, które walczą z chorobą.

Sprawdzi się, gdy odczuwamy długotrwałe zmęczenie (np. spowodowane nadmierną pracą), zapaleniem gardła, czy przeziębieniem. Doskonale sprawdza się też dla osób, które mają niskie ciśnienie krwi.

Miód lipowy

Jest pozyskiwany z kwiatów lipy. Dzięki właściwościom antybakteryjnym doskonale sprawdza się na kaszel i przeziębienie.

Miód lipowy często jest polecany dla cukrzyków oraz osób, które często popadają w stany depresyjne.

Miód akacjowy

Jest najsłodszy ze wszystkich dostępnych miodów. Doskonale sprawdza się jako dodatek do posłodzenia herbaty czy posmarowania kanapki.

Regularne stosowanie miodu akacjowego zwiększy odporność organizmu oraz zapobiegnie chorobom układu pokarmowego.

W zasadzie to każdy ogólnodostępny miód posiada właściwości, które są wykorzystywane w leczeniu różnych dolegliwości i chorób. Jednak to co łączy każdy rodzaj miodu to unikalny skład, który wzmacnia nasz organizm.

Jak stosować miód na odporność?

jak stosować miód na choroby

Niestety, ale sięgnięcie po jedną łyżeczkę miodu raz na jakiś czas nie sprawi, że wyzdrowiejesz, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Jeśli zależy Ci na, jak najlepszej odporności organizmu przed chorobami to z miodu należy korzystać przez cały rok.

Regularne stosowanie miodu (np. wielokwiatowego) sprawi, że wzmocni się Twój układ immunologiczny a co za tym idzie nie ulegniesz tak łatwo chorobom, czy przeziębieniom.

Oczywiście najlepiej jest stosować naturalny miód, który jest droższy od miodu sztucznie modyfikowanego, ale zawiera więcej cennych składników potrzebnych do prawidłowej pracy układu odpornościowego.

Przykład zastosowania miodu

W zależności od miodu, który wybierzesz możesz go spożywać różnymi sposobami. Miód wielokwiatowy charakteryzuje się tym, że jest kaloryczny, lecz może być dobrym zamiennikiem dla cukru.

Parząc herbatę czy kawę możesz wykorzystać naturalną moc miodu, aby intensywniej poczuć jego smak. Należy jednak pamiętać, żeby nie wlewać miodu do gorącej wody, ponieważ traci on swoje właściwości.

W takim przypadku poczekaj kilka minut, aż woda wystygnie i dopiero wtedy dodaj do niej miód.

Miód możesz także wykorzystywać, gdy jest jesteś chora lub przeziębiona. Jest świetnym substytutem w połączeniu z czosnkiem, ponieważ skutecznie eliminują bakterie z naszego organizmu.

Najlepiej pokroić czosnek w cieniutkie plasterki i wrzucić do ciepłego mleka. Następnie należy chwile odczekać, aby mleko wystygło i dodać miód. Dzięki temu przygotujesz miksturę, która jest słodka i jednocześnie wyeliminuje wszelkie bakterie gnieżdżące się w naszym organizmie.

A jaki miód Ty stosujesz, aby zwiększyć odporność? Napisz o tym w komentarzu pod spodem.

Wyszukiwane frazy

  • który miód wybrać na odporność organizmu
  • miód na kaszel i przeziębienie
  • miód spadziowy właściwości lecznicze
Czy miód jest dobry na odporność?
Oceń

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here